Conditiile procesului de mediere

Liberul consimţământ

Unul dintre cele mai importante conditii ale procesului de mediere este „Liberul consimţământ”! Adică, asentimentul părţilor aflate în disput de a permite unei terţe părţi să intervină în dispută şi să îi asiste în găsirea unei soluţii. Liberul consimţământ nu înseamnă în mod necesar faptul că părţile în dispută întâmpină cu bucurie un mediator şi sunt dispuse să facă exact ce spune acesta. Înseamnă că  părţile aprobă prezenţa mediatorului şi sunt dispuşi să-l asculte şi să ia în considerare cu seriozitate sugestiile intervenientului.
Imparţialitatea şi neutralitatea sunt caracteristici critice pentru procesul de mediere (Young, 1972).

Imparţialitatea

Competenta cea mai importanta a mediatorului este „Imparţialitatea” se referă la atitudinea intervenientului şi este o opinie nepărtinitoare sau absenţa unei preferinţe în favoarea unuia sau mai multor negociatori.

Neutralitatea

O tot atat de importanta competenta a mediatorului este „Neutralitatea”, si inseamna că mediatorul nu se aşteaptă să obţină în mod direct beneficii sau plăţi speciale de la una dintre părţi care să fie o compensaţie pentru favoruri ca urmare a conduitei sale în timpul procesului de mediere.

Comments are closed.