Se intampla la mediator …

Mediation

Medierea este negocierea problemelor altor persoane.
Pentru ca viata inseamna si un infinit sistem relational, ni se poate intampla sa ajungem uneori la dispute cauzate de neintelegere sau la situatii neechilibrate ca rezultat al unor dezacorduri, atunci cind obiectivele, rolurile si opiniile sunt sau par a fi incompatibile.
In acest moment avem in fata doua modalitati de rezolvare a divergentelor. Fie vom alege calea amiabila a medierii, fie calea rezolvarii litigiului in justitie.
In cazul medierii decizia va apartine ambelor parti, nefiind cautata o parte vinovata, ci tronand principiul win-win, in care ambele parti sunt castigatoare.
In timpul procesului de mediere va fi importanta dorinta de a rezolva conflictul, ascultarea reciproca si fara intreruperi, vorbirea directa intre parti, discutarea faptelor legate de conflict (inclusiv sentimente). Ne vom ancora in realitate si numai in fapte concrete, fara a folosii injurii sau vorbire cu voce tare.
Vom ajunge la un acord asupra rezultatelor obtinute si il vom formula (in scris).
Toate acestea cu rapiditate, eficienta si cu avantajul reducerii semnificative a costurilor (taxe si onorarii mari cerute de avocati).

Comments are closed.